Vědci upekli chléb obohacený o zinek a železo, pomohla jim houba. (Český rozhlas)
Když vědci pěstovali pšenici společně s houbou, která prospívá vstřebávání živin, urodila se větší zrna, která jsou zároveň bohatší na fosfor a zinek. Plochu, z jaké můžou rostliny čerpat živiny, totiž houba rozšiřuje někdy až pětsetkrát. Chléb z této pšenice upečený může sloužit jako dobře dostupný zdroj zinku pro člověka.
Houba zvaná Rhizophagus irregularis se využívá v zemědělství nebo při ochraně krajiny. „Je polovinou těla v kořenech a polovinou v půdě,“ přibližuje biolog Petr Kohout.
Rostliny svými vlákny propojí a zajišťuje, aby měly dostatek zdrojů, které potřebuje k životu. „Přispívá k tomu, že i ty nejmenší zákoutí v půdě jsou živé,“ dodává Kohout.
Úspěšné trávení
Přínos uvedené houby může být také v oblasti zdravé výživy. Chléb z takové pšenice upečený totiž obsahuje více příměsi zinku a železa. Vědce zaujalo, že tyto prvky v netradičním chlebu nezkomplikovaly trávení. Upozorňují, že jsou mimo jiné součástí enzymů, které potřebujeme ke vstřebání živin.
Takové pečivo by mohlo pomoci například i vegetariánům, aby se dostali ke stopovým prvkům, i když nejedí maso. „Podobné obilniny můžou být základem stravy,“ poznamenává biochemik Marek Cebecauer.
Zinek je důležitý zvláště pro náš imunitní systém, růst a vývoj, ale třeba i pro hojení ran. Železo potřebujeme mimo jiné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi. Také pro vstřebávání alkoholu je dobré mít zásobu zinku. „Je součástí alkohol-dehygrogenázy,“ dodává s humorem Cebecauer.
Jak upéct zdravější chléb díky houbě? Může se z údajné kletby faraonů stát nový lék? Proč neznáme velkou většinu hub přispívajících k ochraně klimatu? Poslechněte si debatu biologa Petra Kohouta a biochemika Marka Cebecauera, ve které spoluúčinkuje herečka Kamila Špráchalová, v audiu na začátku článku.